VALG AV FUGEMASSE?

Etter å ha valgt fliser gjenstår et sentralt spørsmål: hvilken type fugemasse skal jeg velge? Det er flere ting det kan være smart å tenke gjennom.

Det er ikke bare estetiske hensyn man bør tenke på når man velger fugemasse. Det er flere vedlikeholdsmessige punkter som er viktige.

Mørke fugefarger holder seg lengre pene, naturlig nok da mye av skitten er mørk i farge.

Det betyr ikke at fugen er ren og fin, men at skitten ikke syntes så godt.

Markedet tilbyr egne impregnering- og rengjøringsmidler, som er spesielt viktige når du velger en lyse fugemasser til ditt prosjekt. Mapei har også utviklet en fugefornyer (Fuga fresca) som vil friske opp fugefargen når du mener den er moden for det, eller når du rett og slett ønsker en helt ny fugefarge.

Estetisk bør man vurdere hvilken type flis man har valgt, opp mot hvilket estetisk resultat man ønsker å oppnå i forbindelse med valg av fugefarge. Mange synes det er pent med fugefarge som ligger så nær flisfargen som mulig.  Andre ønsker et mer rustikt preg og velger en kontrastfarge som skaper et rutemønster i flisene.

De fleste er også usikrere når det gjelder fugen bredden. Rettskjerte fliser kan som regel legges med tynne fuger helt ned til 1mm. Her er det viktig at kvaliteten på flisen er god, og at den er riktig kalibrert. U-kalibrerte fliser krever som regel økt fugebredde. Brede sementbaserte fuger, krever mer vedlikehold for å holde seg pene.

De fleste velger sementbaserte fugemasser. Dette er enkelt og rimelig, men denne type fugemasse inneholder porer som vil suge skitt og forurensing til seg.  Alternativt kan man velge en vannbasert epoxy fugemasse som ikke har denne type porer. Våre epoxy baserte fugemasser inneholder ikke løsemidler, og rengjøringen foregår med svamp og kaldt vann. Denne fugemassen er langt lettere å renholde og beholder sin opprinnelige farge i mange år. Mapei har utviklet Kerapoxy Design i flere farger, og fugemassen kan benyttes på både gulv og vegg. Den passer utmerket over kjøkkenbenken, eller på gulvet i dusj nisjen. Kerapoxy Design kan også blandes men gull og sølv glitter for de som ønsker det lille ekstra. Epoxy fugemasser koster litt mer der og da, men tenker en langsiktig, er det et gunstig valg da man slipper å bruke penger på vedlikeholds produkter. 

Valg av fugemasse er et viktig element når det gjelder å beholde et varig og flott resultat.

Lykke til!

2010-05-19_11_23_00_3_ Appiani_met_amb

2 kommentarer Legg til din

 1. Bjørn sier:

  Hva heter fargen på fugen til mosaikken som er på bildet til venstre, det hvite badet med de mørke mosaikk flisen?

  Liker

  1. norfloor sier:

   Hei, det må være 113 – Cement Grey fargen. Anbefaler uansett at du tar en tur i en av vår butikker for å se fargene personlig.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s