Rennesluk & Store fliser: Ikke akkurat som pølse og sennep.

De som i dag skal bygge bad ser raskere på Internett hva som finnes, og ønsker større formater da dette er mer estetisk og badet ser større ut.  De som også er på boligjakt velger raskere en bolig hvor badet er mer estetisk med storformat enn 20×20 fliser.

Storformat regnes vel ca. fr04_26-GlassLine-Transparent_05a 60×60 fliser, men de største flisene i dag er faktisk 160×320 cm.  Fremtiden er større formater, men har TEK10 eller våtromsnormen prefabrikkere løsninger som ivaretar dette?  Nei, det har de dessverre ikke.  Kanskje TEK17 vil få mer inn i funksjonskravet og gjøre dette enklere, men vi må vente å se.  Våtromsnormen arbeider med nye blader som kommer til våren som vi håper og tror vil inneholde bedre løsninger.

Mange bruker også storfomatfliser utenfor dusjen og går over til mosikkfliser i dusjen for å ha bedre sklisikring.

Men er det krav til sklisikring?  Den tyske DIN normen er en anbefaling og ikke et krav, men alle bruker den og bør benyttes i publikumsbygg.  I private boliger trenger man ikke bruke den, men dersom byggherre ønsker det skal man oppfylle dette ønsket.

Alle fliser som blir produsert har en sklisikkerhet som er målt på forhånd.  Vi kan si at flisene blir mer sklisikre med mer fuger, men dette er ikke målt på fabrikk.  Derfor kan en 60×60 flis ha bra nok sklisikring og kan fint brukes i dusjen. Rent estetisk er det også penere uten fuger og med større formater. Kanskje bare en flis i dusjen.  Da blir ihvertfall beboeren glad for å slippe å skrubbe fuger.

Men, hvordan kan man benytte storfomatfliser og samtidig være innfor kravene i TEK10?

Her er det ulike oppfatninger da de fleste som bygger etter TEK10 §13.20, og ser at det står at en av følgende preaksepterte løsninger må være oppfylt.

Men, må man det?

Man må følge funksjonskravet!  Og ønsker man å benytte storfomatfliser blir det sjeldent pent med preaksepterte løsninger i TEK10.

Det man ønsker i dag er flatt gulv utenfor, og rennesluk med 1-veis fall.

Hvordan kan man få til dette og samtidig følge TEK10.

Det som menes med preaksepterte løsninger er at ved å benytte disse i TEK10 eller våtromsnormen hvor alle løsninger er prefabrikkerte, så er disse løsningene ferdig verifiserte.

Men prefabrikkerte løsninger i TEK10 og våtromsnormen ligger etter på det som folk vil ha.  Det er mye som har skjedd på flis-tørrelser etter at TEK10 kom.

Ønsker man flatt gulv utenfor kan man derfor ikke bruke prefabrikkere løsninger, med utførende må verifisere løsningen selv Ihht TEK10 §2-1.  Her står det at gulvet kan verifiseres ved analyse som viser at funksjonskravet (i TEK10 § 13.20) er oppfylt. Det skal påvises analysemetode og den skal være skriftlig.

Det som er utrolig viktig er å forprosjektere dette med høyder og fallretninger, og være enig med byggherre på forhånd, da det er dette uavhengig kontrollør skal sjekke.  Man kan ikke forvente at alt vann utenfor dusjsone skal renne til sluk.  I funksjonskravet står det også at rom med sluk skal være utformet slik at lekkasjevann ledes til sluk (ikke renne).11280566_874733562616371_825729695_n

Derfor er det viktig er at ved flatt gulv må man ha en lekasjesikring ved terskel.  Blir det en lekkasje på gulvet utenfor dusjen skal vannet ledes til sluk, og ikke ut døren.  Lekkasjesikringen trenger ikke være høyere enn 10-15 mm og vanntett.  (terskelfri løsning er terskel mindre enn 25mm).

Man bør også å ha 25 mm høydeforskjell mellom sluk og overkant membran ved terskel.  Hvis ikke vil NS 3600 som takstmenn bruker si at dette badet vil få tilstandsgrad 2 som betyr en meget stor redusering av taksten på badet.

Kjedelig for byggherre som ønsker å selge badet etter noen få år og oppdager at taksten blir en brøkdel av det han brukte.

Derfor, for å kunne benytte storfomatfliser på badet også i dusjen og for å oppfylle funksjonskravet i TEK10 gjøre følgende:

Benytt rennesluk med 1-veis fall. Nedsenk med ca. 1 flishøyde.  Man kan ha flatt gulv utenfor med lekasjesikring ved terskel.  Lag en fallskisse med høyder og inntegnet sluk på forhånd som byggherre er enig i, og som da uavhengig kontrollør kan sjekke stemmer med utførelsen.  Test alle høyder også etter at badet er ferdig, noter dette og legg sammen med dokumentasjonen.

Verifiser løsningen etter TEK10 §2-1.

Geir Sørensen

Prosjektansvarlig/Teknisk sjef

Norfloor fliser

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s