Keramikk mosaikk eller glassmosaikk?

Mosaikk er fortsatt et populært materialvalg. Bruksområdet er tørre og våte rom, gulv og vegger, inne og ute. Mosaikk er spesielt anvendelig der man skal lage kurver og buer, eller fremheve enkelte dekor-områder. Det finnes et stort spekter av mosaikkfliser, som i hovedsak kan deles i to hovedgrupper, keramikk mosaikk som lages av leire, og glass mosaikk som lages av glass. Forskjellene mellom disse to materialene når det gjelder kvalitet og estetikk er formidabel. I denne artikkelen benytter vi keramikk mosaikk fra Appiani, som referansegrunnlag.

Mosaikken fra Appiani har unike egenskaper som skiller den fra den tradisjonelle keramikk mosaikken. Den er meget hardt brent og tåler ekstra mye mekanisk slitasje. Appiani brenner alltid i minst 3 timer. Vanlig brennetid for tilsvarende mosaikk fra andre leverandører er ca. 1 time.

Et av de viktigste elementene når det gjelder å oppnå et godt resultat, er heften materialet oppnår til underlaget. Riktig utført underlagsbearbeiding, valg av riktig primer og flislim, og rett påføringsverktøy er medvirkede til et god og varig resultat. Det er også viktig å velge mosaikk med rette kanter, og som er montert på et alkalibestandig fibernett, med et ikke vannløselig lim.

Videre i denne artikkelen vil vi sammenligne keramikk mosaikk med glass mosaikk vedrørende vedheftet, fyllingen av fuger, kanter og tykkelse, planhet, gjennomsiktighet, renhold og vedlikehold.

HEFT

appiani-1
Mosaikk fra Appiani får maksimal vedheftsflate da nettet er vevd med meget tynn tråd og har stor maskevidde. Dette muliggjør en større anleggsflate, og gir økt heft mellom limet og selve mosaikken. Vanlig glass mosaikk og annen keramikk mosaikk har ofte en redusert overflate, da nettet som regel er finmasket, og trådene er tykkere. Det benyttes også ofte et duklim som flyter ut mellom maskene på baksiden, og fyller nesten hele anleggsflaten. Dette limet er også ofte produsert med en vannløselig polymer som sveller ved kontakt med fukt, og opptrer da som et gelaktig stoff. Dette fenomenet vil redusere vedheften dramatisk.

FYLLING AV FUGER

appiani-3

Ved symmetriske og vertikale fugebredder, vil det være enkelt å fylle hele fugebredden ned til underlaget. Dette resulterer i en kompakt og slitesterk fugemasse. Dette reduserer også mulighetene for at mosaikken skulle løsne fra underlaget. Det er vanskelig å oppnå samme resultat med vanlig glass mosaikk da reduserte fugebredder i overflaten og V-formede flisbrikker gjør det ekstra vanskelig å fylle hele fugebredden. Vann og fuktighet kan også bli liggende under glasskanten og gi en mulighet for at det dannes mug og sopp.

KANTER OG TYKKELSER

De rette sidekantene og den avrundede toppen på mosaikken fra Appiani gir en såkalt «spiker» effekt. Dette gir fugemassen en meget høy motstandsstyrke fra sidekreftene som kan oppstå i forbindelse med konstruksjonens bevegelse. Glass mosaikk har ofte skjeve sidekanter og dårlig fyllingsgrad. Når en slik vertikal kraft fra konstruksjonen påføres glassmosaikkens sidekanter, gir dette glassmosaikken og fugemassen, en redusert mulighet for å ta opp slike krefter.

PLANHET, GJENNOMSITIGHET OG RENHOLD

appiani-4

Keramikk mosaikken danner en plan og slett overflate som er behagelig å ta på. De fleste glass mosaikker har små høydeforskjeller som i kombinasjon med skarpe kanter, kan skape en ubehagelig følelse når de benyttes på vegg eller gulv som berøres med hender eller føtter.

I tillegg dekker den tykke og slitesterke glasuren på keramikk mosaikken hele overflaten av flisen og deler av kantene, noe som gjør at glansen og fargen holder seg konstant i hele levetiden. Glass mosaikken har en tendens å miste mye av glansen etter en tid, og det vil da oppleves som at glass mosaikken får utilsiktet fargeendring.

Den slette overflaten til keramikkmosaikken og den porefrie glasuren er også meget lett å rengjøre, og gir ikke grobunn for sopp og muggvekst.

Norfloor tilbyr et stort spekter mosaikkfliser av ulike farger, størrelser og typer. For en komplett oversikt kan du besøke Norfloor sine nettsider dedikert til denne produktgruppen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s